Programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2024 este pe cale să înceapă, oferind o oportunitate excelentă pentru românii care doresc să adopte surse de energie regenerabilă și să își reducă facturile la electricitate cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
Acest program este administrat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și se concentrează pe finanțarea instalării de sisteme fotovoltaice pentru persoanele fizice.
În acest articol, vorbin detaliile acestui program care au fostdiscutate ieri în cadrul conferinței de presă organizat de Ministerul Mediului, calendarul înscrierilor și noutățile pentru ediția din 2024.
Ce este Programul “Casa Verde Fotovoltaice”?
Programul “Casa Verde Fotovoltaice” este o inițiativă guvernamentală menită să sprijine tranziția către energie verde în România. Prin acest program, persoanele fizice pot obține finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe locuințele lor. Scopul principal al programului este de a reduce dependența de energia convențională și de a promova utilizarea surselor de energie regenerabilă.
Pentru ediția din 2024, AFM a alocat un buget record de două miliarde de lei, ceea ce ar putea permite unui număr estimat de 67.000 de noi beneficiari să se alăture acestui program, ducând totalul beneficiarilor la aproximativ 200.000 de familii în România.
Calendarul Programului “Casa Verde Fotovoltaice” 2024
Programul din acest an debutează cu înscrierea instalatorilor pe data de 6 septembrie 2024.
“Ne pregătim de o nouă sesiune pentru Programul ‘Casa Verde Fotovoltaice’ (…) Un calendar pentru sesiunea de anul acesta va începe cu data de 6 septembrie. În acea dată vom începe înscrierea instalatorilor, vom deschide o nouă sesiune de acreditare pentru noi firme care doresc să participe la Programul Casa Verde. Fac menţiunea pe această cale că firmele care au fost anul trecut acreditate de AFM rămân în continuare acreditate dacă doresc să participe şi în sesiunea de anul acesta.
Doar firmele noi care doresc să se înscrie în cadrul programului, pe data de 6 septembrie, îşi pot depune dosarele pentru acreditare. Avem câteva etape pentru validarea instalatorilor. Lista instalatorilor se va publica undeva pe 1 noiembrie. În paralel, vom demara şi înscrierea persoanelor fizice. Aşa cum avem astăzi un calendar estimativ, vom începe pe 27 septembrie înscrierea persoanelor fizice în aplicaţia aferentă programului ‘Casa Verde Fotovoltaice’. Până pe data de 9 octombrie, după ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot să-şi aleagă instalatorii din lista publicată de Administraţia Fondului pentru Mediu”, a menţionat Neculaescu.
sursa – Ministerul Mediului
Pentru persoanele fizice, înscrierile vor începe pe 27 septembrie 2024 și se vor încheia pe 9 octombrie 2024. Acest interval oferă beneficiarilor suficient timp pentru a pregăti documentele necesare și pentru a alege un instalator din lista publicată de AFM.
Cerințele și Documentele Necesare pentru Înscriere
Una dintre cele mai importante aspecte ale programului este simplitatea procedurilor de înscriere.
“Vor fi aceleaşi documente minimale pentru înscrierea în cadrul programului”, a precizat Neculaescu. Persoanele fizice vor trebui să depună următoarele documente:
- Actul de identitate
- Certificatele fiscale care dovedesc că nu există datorii la impozite și taxe locale, precum și la bugetul consolidat
- Extrasul de carte funciară al proprietății
Aplicația prin care se fac înscrierile a fost păstrată neschimbată față de anul trecut, datorită feedback-ului pozitiv primit. Totuși, o schimbare importantă este faptul că înscrierile pentru fiecare regiune se vor face într-o singură zi, pentru a evita situațiile în care fondurile se epuizează în câteva minute, cum s-a întâmplat în edițiile anterioare.
Noutățile Programului din 2024
„Noutatea programului de anul acesta este legată de cuantumul sumei finanțate. Mărim de la 20.000 la 30.000 de lei finanțarea din partea AFM. O altă noutate este că vom finanța pentru prima dată acumulatori, unități de stocare a energiei electrice”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, într-o conferință de presă.
Printre alte noutăți ale ediției din acest an se numără și finanțarea dedicată pentru unitățile de cult, care vor avea o sesiune separată de înscrieri. “Vom finanţa pe fiecare regiune în parte, la fel ca în anul trecut, şi unităţile de cult”, a menționat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
De asemenea, este important de menționat că sistemul fotovoltaic pentru care se poate acorda finanțare trebuie să aibă o capacitate minimă de 3kW, asigurând astfel o producție suficientă de energie pentru a acoperi o parte semnificativă din consumul electric al gospodăriei.
Concluzie
Programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2024 este o oportunitate excelentă pentru persoanele fizice din România de a investi în energie verde și de a contribui la protejarea mediului. Cu un buget generos și un proces de înscriere simplificat, acest program poate transforma radical modul în care ne alimentăm cu energie.