România se alătură alianței internaționale care promovează extinderea folosirii energiei solare. Președintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul care a avut loc în Dubai, unde a susținut un discurs pe această temă.
Ce este Alianța Solară Internațională?
Alianța Solară Internațională este o organizație care își propune să promoveze și să extindă tehnologiile pentru obținerea energiei fotovoltaice, iar scopul alianţei este de a ajuta țările membre să reducă emisiile de dioxid de carbon, prin utilizarea energiei solare.
„Sunt foarte bucuros că România se alătură astăzi Alianţei Solare Internaţionale. Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o ţară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon şi prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Această decizie importantă va creşte securitatea energetică a ţării noastre. Alianţa Solară Internaţională a fost fondată în marja COP21 la Paris graţie eforturilor vizionare ale Indiei şi Franţei, pentru care suntem cu toţii recunoscători. Doresc, de asemenea, să îmi exprim aprecierea faţă de celelalte ţări membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul evenimentului din Dubai.
Din spusele Preşedintelui, România îşi propune ca, până în 2030, să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.
Klaus Iohannis a declarat: „România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianţe precum aceasta, în ceea ce priveşte finanţarea, dezvoltarea tehnologiei şi consolidarea capacităţii solare. Alăturarea la această alianţă va susţine România în implementarea obiectivelor ambiţioase privind energia solară incluse în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice. Până în 2030, România îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Angajamentul României de a-şi creşte capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară şi va contribui la implementarea Acordului de la Paris.”
Intrarea în Alianţa Solară Internaţională nu poate decât să ne bucure, pentru că peste tot se vorbeşte din ce în ce mai mult despre energia regenerabilă şi despre soluţii care pot reduce emisiile de carbon, pot reduce costurile mari la factura de la electricitate şi în acelaşi timp protejează mediul înconjurător. Panourile fotovoltaice sunt un sprijin real în combaterea acestor probleme şi din ce în ce mai mulţi români aleg să investească în ele.