Proprietarii de locuințe din România vor avea posibilitatea să obțină, începând cu anul viitor, vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru a instala sisteme fotovoltaice cu o putere netă de 3 kW pe acoperișurile lor. De asemenea, un voucher similar, în valoare de 25.000 de lei, va fi acordat pentru achiziționarea unităților de stocare cu o capacitate minimă de 5 kWh. Această inițiativă face parte dintr-o măsură prevăzută în versiunea revizuită a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) transmisă Comisiei Europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Denumit „Utilizarea clădirilor rezidenţiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile”, programul are o alocare indicativă de 608,7 milioane de euro.
In document se arata ca ,ecanismul de implementare a noului program se dorește a fi unul mai suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până acum.
„Având în vedere un criteriu minim de generare, în care un sistem fotovoltaic cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW/locuință este instalat pe acoperișurile clădirilor rezidențiale ale persoanelor fizice este important să se ofere potențialilor beneficiari posibilitatea de a achiziționa o baterie de stocare. Această investiție are ca scop să permită gospodăriilor să-și maximizeze utilizarea energiei solare și să atingă o autonomie semnificativă în ceea ce privește necesarul de energie electrică”, arată documentul.
Perioada de elaborare a Ghidului solicitantului, promovarea măsurii și pregătirea apelului de proiecte este planificată pentru intervalul octombrie 2023 – decembrie 2023. Apelul de proiecte, inclusiv procesul de contractare a proiectelor, este programat să aibă loc între ianuarie 2024 și mai 2024, în timp ce implementarea efectivă a investițiilor este planificată să se desfășoare între iunie 2024 și decembrie 2025.
Mecanismul de implementare
Rolul principal în mecanismul de voucher (cupon) îl au persoanele fizice, care au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor.
Astfel, aceștia pot alege să achiziționeze:
a) atât panouri fotovoltaice (PV) cât și un modul de stocare a energiei/baterii,
b) doar panouri fotovoltaice
c) exclusiv sistemul de modul de stocare a energiei/baterii, în cazul în care proprietarii dețin deja PV.
Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-un apel pe platforma web dedicată a MIPE, folosind abordarea primul venit – primul servit.
Documentele obligatorii pentru solicitarea de voucher vor incluse în platformă în format digital. După selecție, beneficiarii au obligația confirmării, inclusiv a opțiunii alese pentru folosirea voucherului. Confirmarea voucherului reprezintă un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (cu rolul de contract de finanțare).
La finalizarea proiectului, beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV și/sau a modului de stocare a energiei, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare (ATR) la coordonatorul investiție, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucherului în c…
Docolin Vasile
13 septembrie 2023 at 18:08
Este exact ceea ce urmaresc si eu. Achizitionarea unui modul de stocare a energiei va creea o eficienta mai mare
a unui sistem fotovoltaic. Aceste vouchere în valoare de 25.000 ar fi o mana cereasca. Ramane de vazut care vor fi criteriile pentru a putea beneficia de acest cupon. Sanatate!
Admin
14 septembrie 2023 at 7:59
Este o oportunitate foarte buna, intr-advevar. De indata ce vor aparea mai multe detalii revenim cu update-uri.
O zi frumoasa!