Întrebări frecvente
Secțiunea de întrebări frecvente are rolul de a îți oferi răspunsul exact pentru toate nelamuririle tale. Pentru detalii suplimentare, citește articolele de pe blog sau contactează-ne.
1. Ce este un prosumator?
Prosumatorul este persoana fizică sau entitatea juridică care deține un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Acesta trebuie să poată produce, să stocheze și să vandă energia electrică. Prosumatorul nu poate desfasura activități economice în domeniul energiei electrice.
2. Ce este un sistem fotovoltaice?
Un sistem fotovoltaic este sistemul care reusește să capteze lumina și să o transforme în energie electrică. În timp ce panourile solare se folosesc de razele directe ale soarelui, panourile fotovoltaice ulizează lumina în mod direct, funcționând și atunci când este înnorat.
3. Care fel de soluții panouri fotovoltaice există?
Oricine poate să utilizeze un sistem de panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrică într-un mod sustenabil. În momentul de față există soluții panouri fotovoltaice: rezidențiale, comerciale și industriale. Acestea pot fi folosite atât de către consumatorii cașnici, cât și pentru desfăsurarea activităților economice.
4. Care sunt costurile de instalarea a unui sistem fotovoltaic?
Costurile de instalare a unui sistem fotovoltaic au in componență mai multe cheltuieli. În primul rând, costul montajului propriu-zis este de 1100-1200 de euro per kWp instalat. La acesta se mai adaugă tarife de consultanță și pentru obținerea avizelor, atunci când instalarea și montajul sunt realizate prin terți
5. Care este durata de garanție a panourilor fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice sunt foarte rezistente, fapt pentru care au o durata de garanție foarte lunga, de 25 de ani. În unele situații se poate achiziționa chiar și garanție extinsă. Pe perioada garanției tot ceea ce trebuie să faci este să realizezi periodic lucrari de mentenanță și întreținere ale sistemului.
Întrebări de specialitate
Întrebările de specialitate oferă răspunsuri mai detaliate decât întrebari frecvente pentru cei care doresc să își aprofundeze cunoștințele în ceea ce privește panourile fotovoltaice. Alege să fii informat!
1. Ce tip de subvenții se pot obține pentru instalarea de panouri fotovoltaice?
Pentru a încuraja trecerea spre energie regenerabilă și producție sustenabilă, statul român oferă subvenții pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Persoanele fizice pot aplica prin intermediul programului „Casa Verde”, iar cele juridice prin programul „Electric-Up”.
2. Cum se poate comercializa energia electrică produsă?
Orice prosumator are dreptul de a comercializa energia electrică pe care o produce. Pentru a face acest lucru, trebuie să închei un contract cu un operator de distribuție energie electrică. În funcție de cantitatea de curent produsă, vei comercializa curentul la pretului mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Urmatoare sau îl vei putea negocia cu distribuitorul.
3. Cum știi de câte panouri fotovoltaice ai nevoie?
Atunci când vrei să calculezi numarul de panouri fotovoltaice de care ai nevoie va fi necesar să iei în calcul consumul de energie electrică pe ultimul an și suprafața disponibilă de pe acoperis. După ce ai aflat media pe ultimul an, o imparți la coeficientul 3,3 și afli puterea instalată de care ai nevoie. În mod adițional poți folosi calculatorul nostru care va face calculele pentru tine.
4. Cât timp durează până ajungi să deți un sistem de panouri fotovoltaice?
Procesul prin care ajungi să deții un sistem de panouri fotovoltaice este mai complicat decat pare, în mare parte din cauza avizelor și autorizatiilor necesare. Din momentul depunerii dosarului, pot trece între 3 si 6 luni pana le obții. După aceea se mai adaugă 2 săptămâni pentru livrarea panourilor fotovoltaice și câteva zile pentru instalarea acestora. În medie, durata procesului este în jur de 6 luni.
5. Care este durata de recuperare a investiției în panouri fotovoltaice?
Recuperarea investiției depinde în mod direct de mai multi factori, cum ar fi: consumul de energie electrică, numărul de panouri fotovoltaice, prețul energiei electrice, valoarea totală a investiției, cantitatea de curent vândută în rețea și altele. În medie, investiția este recuperată într-o perioada de 3-5 ani.