Tot ce trebuie să ştii despre Invertoare – ON Grid, OFF Grid, Hybrid
  • Acasă
  • Blog
  • Tot ce trebuie să ştii despre Invertoare – ON Grid, OFF Grid, Hybrid
11mart.

Tot ce trebuie să ştii despre Invertoare – ON Grid, OFF Grid, Hybrid

 

Funcția principală a invertorului solar este să transforme curentul continuu (CC) produs de panourile fotovoltaice într-un curent alternativ (AC) care poate fi utilizat de către electrocasnice, becuri, și orice alt consumator din casa sau afacerea ta.

 

Panourile fotovoltaice produc electricitate sub formă de curent continuu (CC), dar înainte de a putea fi folosită, aceasta trebuie transformată în curent alternativ (AC) cu ajutorul invertorului. 

 

Este esenţial să ştii că fără invertor nu există sistem fotovoltaic.  Astfel, este foarte important să alegi unul bun, calitativ și potrivit pentru sistemul tău fotovoltaic, iar în acest articol vorbim exact despre asta, în aşa fel încât la final să înţelegi diferenţa dintre invertoare, cum funcţionează ele şi alte detalii importante. 

 

Invertorul On-grid

Atunci când vine vorba de sisteme fotovoltaice conectate la rețeaua electrică publică, invertorul on-grid devine esențial. Transformă energia solară captată de panouri în energie electrică utilizabilă şi o injectează direct în rețeaua electrică publică.

 

Prin utilizarea invertorului on-grid, poţi beneficia de multiple avantaje, precum: 

În primul rând, energia produsă de panourile fotovoltaice poate fi utilizată direct în locația ta, reducând astfel dependenta de energie electrică provenită de la furnizorul de curent. 

 

De asemenea, atunci când producția de energie solară depăşeşte consumul, excedentul poate fi livrat în rețeaua electrică, generând un credit energetic sau chiar o compensație financiară din partea furnizorului.

 

Invertorul Off-grid

Când vine vorba de sistemele fotovoltaice care nu sunt conectate la reţeaua electrică publică, apare în joc invertorul off-grid. Acesta joacă un rol esențial în transformarea energiei captate de panourile fotovoltaice în energie electrică utiliza bilă, pe care o stochează în baterii pentru a fi disponibilă atunci când este nevoie.

 

Dacă eşti într-o locație mai izolată sau într-o zonă cu acces limitat la rețeaua electrică publică, un sistem off-grid este soluția ideală. Invertorul off-grid asigură o alimentare constantă şi independentă cu energie electrică, chiar şi în situații de pene de curent la furnizor.

 

 

Invertorul Hibrid

Pentru cei interesați de sisteme fotovoltaice hibride, care combină avantajele unui invertor on-grid şi off-grid, există invertorul hibrid.

 

Acest dispozitiv permite conectarea la reţeaua electrică publică şi, în acelaşi timp, stocarea energiei în baterii.

Invertorul hibrid are capacitatea de a monitoriza consumul de energie şi poate alimenta electrocasnicele din locație cu energia captată de panourile fotovoltaice sau cu energia provenită de la reţeaua electrică publică, în funcție de necesități.

 

Un alt avantaj al invertorului hibrid este capacitatea sa de a asigura alimentarea continuă cu energie electrică în situația în care furnizorul de curent întâmpină întreruperi. Prin utilizarea energiei stocate în baterii, invertorul hibrid poate furniza electrocasnicelor energia necesară, asigurând astfel un flux constant şi fiabil de electricitate.

 

Indiferent de alegerea făcută, atât invertorul on-grid, off-grid, cât şi invertorul hibrid oferă soluții eficiente și durabile pentru sistemele fotovoltaice. Fie că vrei să devii complet independent de rețeaua electrică sau să beneficiezi de flexibilitatea conexiunii la aceasta, există un invertor potrivit pentru fiecare nevoie.

 

Capacitatea invertorului
  • Caracteristicile principale pe care este recomandat să le iei în considerare sunt:
  • Numărul maxim de Kwh pe care îl poate transforma invertorul
  • Max Input Voltage – numărul maxim de volți pe care îi poate accepta invertorul
  • Max Input Current – numărul maxim de amperi pe care îi poate accepta invertorul
  • Start-up Voltage – numărul minim de volți care trebuie produs de panourile fotovoltaice pentru ca invertorul să înceapă să funcționeze
  • Maximum Power Point (MPP) Operating Voltage Range – registrul de tensiune în care invertorul funcționează cel mai eficient.

Garanție

Atunci când alegi un invertor, este important să acorzi atenție și garanției acestuia, deoarece aceasta joacă un rol important în protejarea investiției tale în cazul apariției unor probleme neașteptate. 

 

Dacă analizăm garanțiile oferite de producători de invertoare precum Huawei, Fronius și Deye, putem observa o varietate de opțiuni disponibile.

 

Huawei oferă o garanție standard de 5 ani pentru invertorul lor. Totuși, această perioadă poate fi extinsă în funcție de model, oferindu-ţi posibilitatea de a beneficia de o protecție a investiției pe termen mai lung, de până la 10-20 de ani.

 

Fronius, pe de altă parte, oferă o garanție inițială de 5-10 ani în funcție de modelul invertorului. Similar cu Huawei, Fronius îți permite să extindeți această perioadă de garanție, oferindu-ţi opțiuni de protecție de până la 10-20 de ani, în funcție de modelul ales.

 

Deye, un alt producător de invertoare de încredere, oferă o garanție standard cu o perioadă de 5 ani. Este important să menționăm că termenii de garanție pot varia în funcție de modelul și specificațiile invertorului Deye.

 

Reține că o garanție mai lungă nu înseamnă neapărat că invertorul v   a avea o durată de viață mai lungă sau că nu vor apărea probleme în timpul perioadei de garanție. Este important să efectuezi întreținerea regulată a sistemului fotovoltaic și să lucrezi cu un instalator de încredere pentru a te asigura că sistemul tău funcționează eficient și în condiții optime pe toată durata sa de viață.

 

Concluzia

Cel mai bun invertor pentru casa ta depinde mai puțin de producătorul invertorului și mai mult de cerințele specifice ale energiei din casa sau afacerea ta. Noi îţi recomandăm să iei legătura cu o echipă expertă în domeniu, care îţi poate oferi toate informaţiile de care ai nevoie să ştii pentru a putea face o alegere optimă în funcţie de nevoile tale energetice. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X