Panourile fotovoltaice sunt sisteme complexe de instalații care reușesc să transforme energia solară în energie electrică.
Panourile fotovoltaice pot fi folosite atunci când soarele luminează puternic, dar și în lipsa lui. Chiar dacă este o zi noroasă sau a sosit sezonul rece, panourile fotovoltaice își fac treaba şi produc în continuare. Din ce in ce mai multi romani economisesc la factura de energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice, sume considerabile de bani.
Utilizarea panourilor fotovoltaice prezintă numeroase beneficii pentru mediu, economie și societate în general. Aici se regăsesc câteva dintre acestea:
– Energie curată și regenerabilă: Panourile fotovoltaice transformă energia solară, o sursă de energie inepuizabilă, în electricitate, fără a produce emisii de gaze cu efect de seră sau alți poluanți nocivi.
– Reducerea dependenței de combustibili fosili: Odată ce sistemul fotovoltaic este instalat, acesta devine o sursă de energie independentă, reducând dependența de combustibili fosili și costurile asociate acestora.
– Economii la facturile de energie: Panourile fotovoltaice permit firmelor să genereze propriul curent electric, ceea ce se traduce într-o scădere semnificativă a facturilor de energie electrică.
– Creșterea valorii imobiliare: Adăugarea unui sistem fotovoltaic la o proprietate poate crește valoarea acesteia și poate fi un factor de atracție pentru potențiali cumpărători.
Tipuri de sisteme fotovoltaice
Întâlnim predominant trei categorii majore de sisteme fotovoltaice: on-grid și off-grid, iar al treilea tip, hibrid. Sistemul on-grid este conectat la rețeaua națională de energie electrică, furnizând și preluând energie la și de la aceasta. Acesta reprezintă o alegere potrivită pentru zonele urbanizate, oferind flexibilitatea de a se conecta la rețeaua electrică atunci când producția locală nu satisface cerințele. Atunci când surplusul energetic este generat, acesta poate fi injectat în rețeaua națională, generând un beneficiu financiar pentru proprietar.
Pe de altă parte, sistemul off-grid este ideal pentru locațiile izolate, departe de rețeaua electrică națională. Acesta oferă autonomie completă, furnizând electricitate necesară și stocând surplusul în baterii pentru utilizare ulterioară. Avantajele sale includ independența față de rețea, capacitatea de a acționa ca sursă de backup esențială, potrivit pentru aplicații de dimensiuni mici și medii și capacitatea de a funcționa ca stabilizator pentru fluctuațiile de tensiune.
Sistemul hibrid, pe de altă parte, îmbină avantajele ambelor tipuri, oferind flexibilitate și fiabilitate în diverse medii și condiții.
Documente necesare pentru montarea panourilor fotovoltaice
Înainte să se realizeze montarea propriu-zisă a panourilor, dacă îţi doreşti să te conectezi și la rețeaua centralizată de energie pentru a livra, sunt necesare următoarele documente:
- Certificatul de urbanism (emis de Primărie) poate fi solicitat doar de către proprietar. Va fi nevoie de următoarele acte pentru emiterea lui: cerere tip, act de proprietate, cadastru, extras de carte funciară, copie după contractul de vânzare-cumpărare, act de moștenire și intabulare a dreptului de proprietar, copie după CI, dovada taxei plătite (calculată în funcție de suprafața terenului), plan cadastral, planuri topografice de încadrare, planul situației actuale și pe cel al nou, scurt memoriu;
- Acordul de mediu și avizul de mediu sunt eliberate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, de Autoritatea Publică Centrală pentru protecția mediului și de Autoritatea publică teritorială pentru protecția mediului (termen de eliberare de 30 de zile);
- Avizul de la Inspectoratul de Stat în Construcții poate fi eliberat pe baza următoarelor acte: cerere pentru solicitarea avizului, copie după certificatul de urbanism, memoriu tehnic arhitectură, plan de încadrare în zonă, plan de situație, copie după CI, actul de proprietate și de închiriere.
- Avizul de salubritate și avizul ISU;
- Avizul de telefonizare;
- Avizul de amplasament furnizor de energie este emis de distribuitorul de distribuție de energie electrică. Pentru obținerea lui sunt necesare următoarele documente: cerere tip, copie după certificatul de urbanism, copie după planul de încadrare în zonă, la scară, plan de situație, studiu de coexistență pentru stabilirea gradului de compatibilitate cu rețeaua electrică, dovada plății taxei;
- Avizul tehnic de racordare;
- Autorizația de construire;
- Licență de producere și de acreditare a energiei electrice și Certificatul de racordare sunt necesare dacă se dorește să se folosească surplusul de energie obținut pentru a fi distribuit către sistemul centralizat contra cost.
Dacă nu se dorește și racordarea la rețeaua centralizată, atunci proprietarul nu are nevoie de aceste documente.
Unde pot fi instalate panourile fotovoltaice?
Panourile solare pot fi montate atât la sol dacă ai suficient spaţiu, cât şi pe acoperiş (ţine cont de vechimea și starea structurii acoperișului). Alegerea locaţiei ideale depinde de factori precum: orientarea şi inclinaţia acoperişului, disponibilitatea spaţiului şi factorii climatici din zonă geografică.
Prin urmare, cine vrea să se bucure de economii la facturi şi să fie cu un pas mai aproape de independenţa energetică, panourile fotovoltaice sunt soluţia ideală. Mai ales că protejează şi mediul înconjurător, iar popularitatea lor este din ce în ce mai mare.
Tu ce curiozităţi ai cu privire la panourile fotovoltaice? Lasă-ne răspunsul tău în secţiunea de comentarii.