Vouchere de 50.000 lei pentru panouri fotovoltaice şi baterii
  • Acasă
  • Blog
  • Vouchere de 50.000 lei pentru panouri fotovoltaice şi baterii
06feb.

Vouchere de 50.000 lei pentru panouri fotovoltaice şi baterii! Cine poate beneficia de aceste vouchere şi cum se vor prioritiza?

 

Zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi pentru baterii de stocare, dar şi pentru creşterea eficienţei energetice a caselor.

 

Ministrul Adrian Câciu a vorbit despre modalitatea de acordare a acestor vouchere pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, și, de asemenea, cum vor fi prioritizate. „Am stabilit ca 1,2 miliarde de euro să meargă către cei care sunt în sărăcie energetică. În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic. Până la urmă nu sunt dintre persoanele care să-și poată permită să plătească o factură”, a spus ministrul.

 

Care va fi valoarea și cum se vor acorda aceste vouchere

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowati, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest voucher de 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de încă un voucher de – 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total – n.r.), 10.000 de euro pentru o gospodărie.”

 

În afară de această investiție, va mai exista și „Casa eficientă energetic”. „Separat de această investiție, avem o altă investiție, Casa eficientă energetic, care înseamnă un voucher de 76.500 lei, pentru anveloparea gospodăriilor. Practic, trecerea ei (a gospodăriei – n.r.) într-o categorie energetică superioară. Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei”, a mai spus ministrul.

 

Cine poate încasa 72.500 lei de la stat?

 

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

 

Ministrul a declarat la Antena 3: “Pentru a beneficia de voucher, doritorii să depună o cerere la primărie sau la consiliul județean, iar autoritatea locală se va ocupa mai departe de restul actelor. Prin acest program se estimează că vor fi anvelopate 60.000 de case.

 

“În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowati și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic. Până la urmă nu sunt dintre persoanele care să-și poată permită să plătească o factură.”

 

 

Ce se plătește din voucherul de 72.500 de lei?

 

  • Izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • Lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
  • Izolarea termică a acoperișului/planșeului,
  • Montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, aceștia sunt înscriși în axă 1
  • Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2.

 

Când se va derula programul?

 

În trimestrul al patrulea al acestui an – Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte

În trimestrul al treilea al anului 2025 – Derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor

Investiția trebuie finalizată până la finalul anului 2026.

 

Mecanismul de implementare a sistemului de voucher pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice va avea două axe:

 

Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției);

 

Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000- 50% din alocarea investiției).

 

Chiar daca există o axă special destinată persoanelor vulnerabile nu înseamnă că persoanele vulnerabile nu pot depune proiecte și în cadrul axei II, dar pentru respectarea principiului de dublă finanțare un beneficiar nu va putea fi finanțat decât din una dintre cele 2 axe.

 

În acest sens, valoarea voucherului pentru ambele axe ale investiției este stabilită la 70,000 RON pentru partea de renovări asupra clădirii, alături de un voucher pentru toate evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului, cu un cuantum de 2.500 RON pentru ambele axe. Opțional, beneficiarii Axei I pot opta pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic în valoare de 25.000 RON.

 

Axa I se diferențiază față de programele existente prin posibilitatea ca proprietarii aflați în situația de vulnerabilitate, pe lângă partea de renovare, pot opta pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de minim 3kW net, cu condiția ca imobilul să fie deja renovat sau după finalizarea lucrărilor de izolare a anvelopei, printr-un voucher suplimentar în valoare de 25.000 RON, similar celui acordat prin Investiția 4 din prezenţa Componentă.

 

În cazul Axei I, prin sistemul de voucher (cupon) beneficiarii, persoane fizice vulnerabile, au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor. Aceștia pot opta să achiziționeze a) atât renovare a clădirii, cât și instalare de panouri fotovoltaice (PV), b) doar renovare sau c) exclusiv panouri fotovoltaice, în cazul în care proprietarii au deja renovată proprietatea. Mecanismul vizează accesarea voucherului pentru a asigura rapiditatea implementării investiției.

 

Axa II se adresează publicului general, cu referire la clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.

 

Aceștia au posibilitatea de a opta pentru un sistem de vouchere care constă în decontarea lucrărilor de renovare, precum și a evaluării tehnice, însumând 72.500 RON ( 70.000 RON + 2.500 RON). De reținut faptul că Axa II va fi demarată după începerea Axei I !

 

Urmăreşte-ne pentru a afla mai multe!

De îndată ce apar mai multe informaţii noi le vom publica pe blog-ul nostru şi pe pagina de Social Media.

Comments (12)

  1. Buna ziua mă numesc Curt Ioan din Arad nu am înțeles până la urmă cine poate beneficia de banii pt acumulatori adică 2 25000ron.

    1. Buna ziua,
      Programul RepowerEU oferă vouchere de până la 50.000 lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice și baterii de stocare, adresându-se gospodăriilor din România, cu prioritate pentru cele vulnerabile energetic. Beneficiarii eligibili sunt selectați pe baza criteriului de sărăcie energetică, nu pe principiul “primul venit, primul servit”. Mai multe despre condițiile de înscriere vom afla imediat ce va fi publicat ghidul oficial.
      Aveti aici: https://www.youtube.com/watch?v=txcvoFSfLhE&ab_channel=Antena3CNN declaratia oficiala a Minustrului cu privire la acest program. Vorbeste despre el la minutul 13:40. Mai multe detalii vom putea sa oferim si noi atunci cand se publica Ghidul.

      1. Buna ziua,
        In primul rand va multumim ca raspundeti la intrebarile cititorilor.
        Am si eu o intrebare. In septembrie 2022 mi-am instalat un sistem fotovoltaic de 6,3 kw din surse propii, am devenit si prosumator in octombrie 2022, pot sa beneficiez de programul “PROGRAMUL CAS VERDE BATERII” ???
        Va multumesc

        1. Bună ziua, vă mulţumim pentru comentariu!
          Momentan nu se ştie dacă prin Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 se vor putea achiziţiona şi baterii. Aşteptăm un Ghid Oficial pentru a putea afla mai multe detalii cu privire la desfăşurarea acestuia.

  2. Mulțumim pentru informații , este foarte bine sa găsim aceste informații la dumneavoastră!

    1. Va multumim pentru comentariul pozitiv! Speram ca v-au fost utile aceste informatii si de indata ce se va publica un ghid oficial cu privire la acest program o sa revenim.

  3. Buna ziua, bun si interesant articol, sper sa ne tineti la curent cu evolutia, cred ca sunt multe persoane care sunt interesate cand va demara Axa I si Axa II si care sunt pasii de urmat.

    1. Buna ziua,
      Va multumim frumos!
      Va tinem la curent cu evolutia programului.
      O zi frumoasa!

  4. Unde putem depune cereri pentru ajutorul acordat?

    1. Bună ziua, pentru a beneficia de voucher, trebuie să depuneţi o cerere la primărie sau la consiliul județean, iar autoritatea locală se va ocupa mai departe de restul actelor. Însă cel mai probabil în momentul de faţă trebuie să mai aşteptaţi până apare un Ghid al Solicitantului pentru acest plan şi apoi să mergeţi la primărie.

  5. Bună ziua! A apărut Ghidul solicitantului sau noutăți în program? Mulțumesc!

    1. Bună ziua, nu a apărut ghidul solicitantului pentru acest program, însă a apărut ghidul pentru programul Electric UP 2. Puteţi accesa articolul “Ministerul Energiei a lansat ghidul de finanțare pentru Electric UP 2” pentru a vedea mai multe detalii: https://tawenergy.ro/ministerul-energiei-a-lansat-ghidul-de-finantare-pentru-electric-up-2/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X