Pot afecta panourile fotovoltaice acoperişul locuinţei?
  • Acasă
  • Blog
  • Pot afecta panourile fotovoltaice acoperişul locuinţei?
22ian.

Pot afecta panourile fotovoltaice acoperişul locuinţei?

 

Este un motiv de îngrijorare pentru mulți dintre cei care se gândesc la adoptarea energiei solare. Panourile fotovoltaice deteriorează de fapt acoperișul?

 

Un acoperiș este o investiție destul de mare și poate fi costisitor de reparat sau înlocuit. Așadar, cum îl va afecta instalarea panourilor fotovoltaice?

 

Este posibil să fi auzit despre unele persoane care au avut scurgeri pe acoperișurile lor după instalarea panourilor solare. Să auziți lucruri de acest gen este cu siguranță îngrijorător și te poate face să te răzgândești cu privire la trecerea la panouri fotovoltaice.

 

La urma urmei, cine și-ar dori să aibă scurgeri în casă în zilele ploioase?

 

Dar este asta cu adevărat o problemă? Sau este mai degrabă un mit. Citește mai departe pentru a afla dacă daunele provocate de instalarea panourilor solare sunt ceva ce ar trebui să te îngrijoreze.

Instalare Panouri Fotovoltaice

Afectează Panourile Fotovoltaice Acoperişul?

 

Răspunsul scurt la această întrebare este NU. Panourile fotovoltaice nu iti deteriorează acoperișul.

 

În urma unei instalări corecte, panourile solare nu ar trebui să fie o sursă de îngrijorare, deoarece nu ar trebui să provoace daune acoperișului tău (şi niciun fel de altă daună). Acest lucru presupune că acoperișul tău este în stare bună și nu prezintă deja daune din alte surse.

 

Cu toate acestea, instalarea panourilor fotovoltaice nu este un proiect de weekend pentru un beneficiar neexperimentat care îşi doreşte să facă chiar el să facă instalarea. Riscul de a îţi deteriora acoperișul sau de a te răni crește dacă nu ai pregătirea adecvată pentru a instala panourile.

 

 

Găsirea instalatorilor potriviţi de panouri fotovoltaice

 

Alegerea furnizorului de servicii potrivit pentru o instalare de panouri solare pe acoperișul casei este esențială, la fel ca pentru orice alt proiect de îmbunătățire a locuinței.

 

Instalatorul trebuie să fie un profesionist autorizat și calificat. Există multe companii neautorizate pe piaţa care au şi personal necalificat şi nu respecta normele şi reglementările, tocmai din această cauză se întâmplă ca sistemul fotovoltaic să fie montat greşit şi să deterioreze acoperişul sau chiar să provoace un incendiu.

 

Dar, dacă auzi de deteriorarea acoperișului ca urmare a unei instalații, este probabil că acoperișul să fi fost în stare foarte proastă de la bun început.

 

Primul pas este să te asiguri că lucrezi cu o companie de renume, care îşi afişează portofoliul şi este cât se poate de transparentă fata de clienti. Urmărește review-urile companiei şi solicită-le oferta dorită pentru a vedea dacă investiția se încadrează în bugetul tău.

 

Poţi întreba chiar şi cunoștințe/vecini care deja şi-au montat panouri fotovoltaice pe acoperiş sau pe sol cu cine au lucrat şi ce experienţă au avut cu respectiva companie.

 

Vrei să ştii dacă poţi monta panouri fotovoltaice la tine acasă?

 

Dacă vrei să ştii care sunt cele mai importante aspecte, îţi arătăm pas cu pas cum să determini dacă poți monta panouri fotovoltaice la tine acasă, concentrându-ne pe următoarele aspecte cheie precum : orientarea casei, suprafața acoperișului, starea acoperișului și posibilitatea de umbrire.

 

Pentru o instalare optimă a panourilor fotovoltaice, este recomandat că acoperișul să fie orientat spre sud (est sau vest sunt alternative bune), să ai suficient de mult spațiu pentru toate panourile necesare, acoperișul să fie într-o stare bună, fără a necesita reparații, și să fie ferit de umbră.

 

Instalare Panouri Fotovoltaice

 

Pasul 1: Evaluăm Orientarea Casei

Orientarea acoperișului este un factor important în determinarea eficienței panourilor fotovoltaice. În România, orientarea ideală pentru a maximiza expunerea la soare este către sud. Totuși, acoperișurile orientate spre est sau vest sunt de asemenea o opțiune bună.

 

Unghiul de înclinare al acoperișului este, de asemenea, un aspect important și variază în funcție de locație.

 

Pasul 2: Suprafața acoperișului

Mărimea panourilor fotovoltaice variază foarte mult. În medie, pentru 1 kW de panouri (2 – 3 panouri individuale) este nevoie de aproximativ 5 metri pătrați de spațiu.

 

Ai putea să calculezi numărul de panouri necesare pentru a acoperii cerințele energetice ale gospodăriei și să te asiguri că dispui de suficient spațiu pe acoperiș.

 

Pasul 3: Starea acoperișului

 

Starea acoperișului este esențială pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Am vorbit despre acest aspect în prima parte a articolului.

 

Recomandare: să iei în considerare vârsta acoperișului, deoarece panourile fotovoltaice pot avea o durată de viață de peste 25-30 de ani.

 

Pasul 4: Fereşte-te de umbră

 

Prezența obiectelor care ar putea face umbră pe suprafața panourilor fotovoltaice poate afecta semnificativ eficiența acestora. Copacii, clădirile înalte, stâlpii, firele sau orice alt obiect care poate bloca lumina soarelui pot reduce capacitatea panourilor de a genera energie. De aceea, înainte de instalare, se efectuează o evaluare pentru a identifica și a elimina posibilele surse de umbrire.

 

Hai să ne conectăm pe Social Media! Te invit să ne urmăreşti apăsând aici, pentru a afla mai multe şi pentru a fii primul care află atunci când postăm ceva.

Comments (4)

  1. De ce, și cum se prind barele de susținere al panourilor de structura acoperișului?
    O figură tehnică?

    1. Bună ziua,
      Structura din aluminiu se prinde de structura de rezistenţă a acoperişului ( de căpriori ) folosind şuruburi filetate ce străpung tablă şi se prind în aceştia, Ulterior de aceste şuruburi se prin profilele de aluminiu pe care se vor instala modulele fotovoltaice.

      1. gabihotmail@yahoo.com

        19 august 2024 at 14:27

        Buna ziua,

        Daca ne prindem de capriori, se va strapunge folia anticondens. Nu vor exista infiltratii in timp?

        Multumesc!

        1. Bună ziua,
          Nu vor exista infiltratii în timp. Exista cuie speciale pentru tabla, care vin cu o garnitura de cauciuc specială și astfel strange tabla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X