Prosumatorii, obligați să își monteze baterii
  • Acasă
  • Blog
  • Prosumatorii, obligați să își monteze baterii
28iun.

Prosumatorii, obligați să își monteze baterii

Prosumatorii, obligați să își monteze baterii: “Parlamentul a decis că România nu mai are nevoie de energia prosumatorilor”

 

Parlamentul României a adoptat recent, fără dezbatere publică, o lege care obligă prosumatorii să își monteze instalații de stocare a energiei. Acest pas a fost făcut rapid, fără nicio consultare prealabilă, stârnind critici vehemente din partea Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE).

 

“Parlamentul a decis că România nu mai are nevoie de energia prosumatorilor”, au declarat reprezentanții APCE, subliniind impactul negativ pe care această decizie îl va avea asupra micilor producători de energie regenerabilă din țară.

 

Două modificări legislative, adoptate de Camera Deputaților fără nicio dezbatere, vor avea un impact semnificativ asupra consumatorilor casnici și non-casnici din România, conform Asociației Energia Inteligentă (AEI). “Fără nici o dezbatere, sub umbra verii, a fotbalului etc., au fost realizate două modificări legislative în Camera Deputaţilor, care vor impacta consumatorii casnici şi non casnici din România. Lobbyul pe finalul de activitate al legislativului românesc, aduce consumatorii români din nou în situaţia de a scoate bani din buzunar”, semnalează reprezentanţii AEI.

 

 

Prosumatorii obligați să își monteze instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse

Conform noilor modificări, prosumatorii care dețin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW vor fi obligați să își monteze instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse. Aceste instalații de stocare trebuie să aibă o capacitate de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție pentru puteri cuprinse între 3 și 200 kW, și de cel puțin 50% pentru unitățile de producție cu puteri cuprinse între 200 și 400 kW. Termenul limită pentru conformare este 31 decembrie 2027.

 

“Stocarea parțială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de reziliență, siguranță și securitate energetică. Dar asta trebuia să fie făcută de la bun început, astfel încât investiția să fie analizată din punct de vedere economic corect și mai ales prosumatorii existenți să nu fie puși în situația aberantă să schimbe echipamente funcționale în regim on grid, care abia au fost achiziționate și să facă cheltuieli suplimentare”, subliniază Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

 

 

Modificări la performanța energetică a clădirilor

În același timp, deputații au adoptat un proiect de lege care modifică și completează Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Conform noii legi, centralele pe gaz din apartamente care nu corespund noilor indici de performanță energetică vor fi înlocuite cu sisteme de termoficare bazate pe surse regenerabile.

 

Printre opțiunile alternative se numără sisteme de termoficare bazate pe cogenerare/trigenerare, pompe de căldură, panouri solare și centrale eoliene.

 

“Dacă țările europene au o justificare în a alege interzicerea utilizării gazelor, accesul acestora la gaze fiind tot mai limitat, România urmează să investească câteva miliarde de euro să exploateze gazele din Marea Neagră, să dezvolte rețele de transport și distribuție gaze, și încă câteva mii de euro de fiecare familie pentru a-și face instalațiile interioare și a-și cumpăra centralele de gaz, care urmează să fie extrase din casele oamenilor”, spune Chisăliță.

 

 

Reacția Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie

APCE critică dur aceste măsuri, susținând că vor descuraja apariția de noi prosumatori. “Parlamentul a decis că România nu mai are nevoie de energia prosumatorilor.

 

Practic, se legalizează două lucruri distincte: descurajarea prosumatorilor prin obligativitatea stocării de energie și aplicarea prevederilor privind stocarea și pentru prosumatorii deja aprobați, ceea ce face ca această lege să aibă un caracter retroactiv”, se arată într-un comunicat al asociației.

 

Aceștia subliniază că legea va limita energia verde consumabilă în sistemele de joasă și medie tensiune, încălcând angajamentele României față de tratatele și directivele europene. APCE cere publicarea legilor în Monitorul Oficial și accesul la raportul Facultății de Energetică, care a fost comandat de asociația furnizorilor și distribuitorilor de energie din România.

 

 

Concluzie

Decizia Parlamentului de a impune prosumatorilor să își monteze instalații de stocare a energiei și de a înlocui centralele pe gaz din apartamente a stârnit o amplă controversă. În timp ce autoritățile justifică aceste măsuri prin necesitatea de a asigura reziliența și siguranța energetică, criticii argumentează că acestea vor impune costuri suplimentare asupra prosumatorilor și vor descuraja investițiile în energia regenerabilă.

 

Pe măsură ce dezbaterea continuă, rămâne de văzut cum vor evolua aceste politici și ce impact vor avea asupra sectorului energetic din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X