Regiunea Vest – Oportunități Financiare UE 2024: Deschiderea Aplicațiilor pentru Granturi IMM de la 200.000 până la 4 Milioane de Euro
  • Acasă
  • Blog
  • Regiunea Vest – Oportunități Financiare UE 2024: Deschiderea Aplicațiilor pentru Granturi IMM de la 200.000 până la 4 Milioane de Euro
26feb.

Regiunea Vest – Oportunități Financiare UE 2024: Deschiderea Aplicațiilor pentru Granturi IMM de la 200.000 până la 4 Milioane de Euro

Dacă reprezinţi o microîntreprindere sau o afacere de dimensiuni mici ori medii într-una dintre cele patru județe cheie ale Regiunii Vest – Arad, Timiș, Hunedoara, sau Caraș-Severin – vestea pe care o aducem astăzi este una care ar putea să te ajute considerabil în creşterea companiei tale.

 

Un nou fond de granturi europene se deschide, având ca obiectiv susținerea diversificării activităților economice, de la turism și servicii până la construcții și producție.

 

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest a anunțat recent lansarea Ghidului solicitantului și deschiderea perioadei de înscrieri pentru a accesa sume cuprinse între 200.000 și 4 milioane de euro, sub forma ajutoarelor de stat și de minimis. De la începutul lunii august până la finalul aceleiași luni, în anul 2024, întreprinderile eligibile pot depune proiectele lor pentru a beneficia de acest sprijin financiar.

 

Pe lângă sprijinul pentru diversificarea activităților economice, un accent deosebit este pus pe investițiile în tehnologia verde. Astfel, investiţiile în energia regenerabilă sunt prioritare, fiindcă reprezintă un pilon central al tranziţiei către eficienta energetică şi sustenabilitate.

 

La TAW Energy înțelegem importanța unei tranziții către tehnologii prietenoase cu mediul. Serviciile noastre includ consultanță de specialitate în alegerea sistemului fotovoltaic potrivit şi mai apoi, instalarea panourilor fotovoltaice de ultima generaţie (în toată ţara), deservind scopului comun de a reduce amprenta de carbon și de a crește eficiența energetică a afacerilor.

 

Dacă eşti în căutarea unei modalități de a îţi creşte afacerea şi de a te alinia cu cele mai recente standarde de sustenabilitate și de a te asigura că eşti cu un pas înainte în industrie, suntem partenerul de care ai nevoie.

 

Desfăşurarea Programului

Firmele interesate vor putea depune proiectele pentru finanțare, în sistemul electronic MySMIS2021, în perioada 1 august 2024, ora 12.00 – 31 august 2024, ora 12.00, în cadrul apelului de proiecte PRV/264/PRV_P1/OP1/RSO1.3/PRV_A13 .

 

Se vor putea obține granturi microîntreprinderile (max. 9 angajați) cu locația de implementare în mediul urban, inclusiv stațiunile turistice atestate din mediul urban sau rural, precum și întreprinderi mici (10-49 angajați) și mijlocii (50-249 angajați) cu locația de implementare în mediul urban sau rural, inclusiv în stațiunile turistice atestate din mediul urban sau rural, în cele 4 județe ale regiunii Vest:

 

Bugetul disponibil este de 41.250.000 EUR (205.293.000 lei), din care 35.062.500 euro de la Uniunea Europeană și restul de la bugetul de stat.

 

Din acești bani, firmele vor putea obține fonduri nerambursabile sub formă de ajutor de minimis și ajutor de stat regional, astfel:

  • câte 300.000 – 4.000.000 EUR pe proiect, pentru domeniul producției;
  • câte 200.000 -1.000.000 euro pe proiect, în domeniul serviciilor.

Intensitatea maximă a ajutorului de stat regional variază între 50% și 70% din cheltuielile eligibile aferente acestui tip de sprijin, în funcție de județul de implementare a investiției și de dimensiunea firmei.

 

La ajutorul de minimis, intensitatea maximă variază între 76% și 90% din cheltuielile eligibile, în funcție de județ și de dimensiunea firmei. Valoarea ajutorului de minimis în cadrul unui proiect nu poate depăși 300.000 de euro.

 

Restul până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile plus toate cheltuielile neeligibile din proiect trebuie suportate de beneficiar din resurse proprii sau credite bancare, de exemplu.

 

Beneficiari eligibili

Pentru a obţine granturile IMM, o firmă este nevoită să îndeplinească câteva condiţii de eligibilitate:

1. Solicitantul este o societate constituită sau înregistrată în baza Legii nr. 31/1990 sau o societate cooperativă constituită în baza Legii nr. 1/2005.

 

2. Se încadrează în una din următoarele categorii IMM (conform prevederilor Anexei I la Regulamentul (UE) nr. 651/2014) :
întreprindere mijlocie are minimum 50 dar mai puțin de 250 de salariați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro
întreprindere mică are minimum 10 dar mai puțin de 50 de salariați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei microîntreprindere are mai puțin de 10 salariați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei.

 

3. Numărul minim de salariați. Solicitantul de finanțare îndeplinește cumulativ condițiile de mai jos:
– are un număr mediu de locuri de muncă, calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI), în anul – fiscal anterior depunerii proiectului de minim 1 (unu);
– își asumă menținerea cel puțin a numărului mediu de locuri de muncă, calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI) înregistrat în anul fiscal anterior depunerii proiectului, pe perioada de evaluare, selecție, contractare, implementare, raportare și verificare finală a proiectului și până la finalul anului 1 de durabilitate;
– își asumă creșterea numărului mediu de locuri de muncă calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI) cu minim 3, prin crearea până la finalizarea implementării proiectului de locuri de muncă noi, legate strict de activitatea finanțată, și menținerea acesteia pe perioada de raportare și verificare finală a proiectului și până la finalul anului 1 de durabilitate.

 

4. Locația de implementare a proiectului este situată în mediul urban inclusiv localitățile componente și satele aparținătoare municipiilor și orașelor din Regiunea Vest sau în stațiunile turistice atestate din mediul urban sau rural din Regiunea Vest pentru solicitanții care se încadrează în categoria microîntreprinderilor; mediul urban sau rural din Regiunea Vest pentru solicitanții care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii.

 

5. Solicitantul de finanțare nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior.

 

6. Solicitantul de finanțare a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare de cel puțin 2 (doi) ani fiscali integrali anterior depunerii cererii de finanțare, respectiv a fost înregistrat cel târziu la data de 31.12.2021.

 

7. Solicitantul de finanțare a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (Profit exploatare>0).
Domenii eligibile: Lista codurilor CAEN de producție și de servicii

Anexa 19 la Ghidul solicitantului cuprinde o listă de peste 200 de coduri CAEN eligibile, pe producție și servicii.

Tipuri de investiții eligibile din granturile IMM Vest 2024:
  • Spații de producție de tip construcție industrială și spații pentru prestări servicii;
  • Echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe;
  • Instalații/echipamente specifice care încorporează tehnologii avansate, susțin industrializarea automatizată și inovarea;
  • Instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie;
  • Activități din domeniul economiei circulare/activități de dezvoltare de noi lanțuri de aprovizionare ecologice;
  • Active necorporale, exclusiv legate de desfășurarea activității finanțate: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare;
  • Activități pentru extinderea piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite; participarea la principalele canale și platforme de internaționalizare; dezvoltarea de activități de marketing;
  • Certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, etc.

 

 

Compania noastră îţi pune la dispoziţie soluţii bazate pe energia regenerabilă. Panourile fotovoltaice te vor ajuta să economiseşti mai mulţi bani la factura de energie, să îţi transformi afacerea într-una mai verde şi mai sustenabilă şi să beneficiezi de o serie de alte avantaje:

  • Independenţa energetică: Reduci dependenta de reţeaua electrică naţională şi te protejezi de fluctuaţiile preturilor la energie.
  • Imagine de marca îmbunătăţita: Demonstrezi clienţilor şi partenerilor tăi că eşti o companie responsabilă şi implicată în protecţia mediului.
  • Creşterea valorii imobilului: Un sistem fotovoltaic poate creşte valoarea imobilului în care este instalat.
  • Durata de viaţă lungă: Panourile fotovoltaice au o durată de viaţa de peste 25 de ani, cu o mentenanţă minimă.
  • Întreţinere redusă: Panourile fotovoltaice nu necesită o întreţinere costisitoare sau complicată.
  • Emisiile reduse de CO2: Contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la combaterea schimbărilor climatice.

 

Noi te putem ajuta să alegi şi să instalezi sistemul fotovoltaic potrivit pentru nevoile afacerii tale. Te vom consilia în alegerea soluţiei optime şi vom asigura instalarea şi mentenanţa sistemului fotovoltaic.

 

Contactează-ne astăzi pentru a afla mai multe despre beneficiile instalării unui sistem de panouri fotovoltaice pentru afacerea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X