Totul despre proiectul Casa Verde şi o locuință verde! Ce este nevoie să afli şi ce schimbări au avut loc
Ai fi surprins să afli că din datele publicate de ANRE, în 2022 au fost recepționate peste 39.000 de reclamații privind energia electrică și gazele, iar cele mai multe au fost legate de facturi.
Din cele peste 39.000 de sesizări, 14.940 au vizat probleme legate de facturile de energie electrică și 9.544 au fost legate de facturile de gaze.
Probabil că şi tu te-ai săturat de problemele legate de facturile de energie, iar dacă te gândeşti la soluţia ideală şi benefică pe termen lung citeşte acest articol până la final!
Ce este o locuinţă verde?
O locuință verde este o casă care este proiectată și construită pentru a fi mai eficientă din punct de vedere energetic și mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Aceste case sunt proiectate pentru a utiliza mai puține resurse, a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a economisi bani pe termen lung. Beneficiile unei case verzi includ reducerea costurilor de utilități, îmbunătățirea calității aerului din interiorul casei, reducerea emisiilor de carbon și creșterea valorii proprietății. O casă verde nu numai că este benefică pentru mediu, ci și pentru tine şi familia ta, pe termen lung.
Locuința verde înseamnă o amortizare a costurilor la energie în timp, fiindcă toate cheltuielile de întreținere vor fi inexistente, față de o locuință tradițională. Deși te gândești că investiția în materiale sustenabile este semnificativă, află că poți să obții finanțare, pentru a te bucura de armonie în căminul tău și a contribui la protejarea mediului. Programul Casa Verde își propune să fie o astfel de locuință, pentru cei care vor să facă o schimbare în bine.
Despre Programul Casa Verde
Acest program oferă finanțare nerambursabilă pentru proiecte de eficientizare energetică, reducere a consumului de energie, dar și pentru implementarea de sisteme care utilizează surse regenerabile de energie, cum ar fi panourile fotovoltaice sau termice, pompele de căldură, sau alte dispozitive de producere a energiei.
Programul Casa Verde 2023 are scopul de a convinge totodată cât mai mulți români să „îmbrățișeze” energia verde
Printre soluțiile de eficientizare energetică care pot fi implementate în cadrul programului se numără: izolarea termică a locuinței, înlocuirea sistemelor de iluminat vechi cu sisteme mai eficiente energetic, înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu sisteme de încălzire eficiente sau instalarea de sisteme de recuperare a căldurii.
Pentru a te bucura de o finanțare pentru programul Casa Verde, trebuie să îndeplinești condițiile de eligibilitate, după cum urmează:
- Ești persoană fizică având domiciliul pe teritoriul României;
- Ești proprietar sau coproprietar al imobilului unde se va implementa proiectul;
- Nu trebuie să ai restanțe la bugetul de stat sau bugetele locale, conform legislației naționale în vigoare;
- Înainte de a depune actele pentru proiect, nu trebuie să fi încălcat dispozițiile legale privind protecția mediului, dar nici să susții activități care vizează poluarea mediului.
Toți cei care s-au înscris în program au posibilitatea de a obține o finanțare care va ajunge la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Conform surselor oficiale ale proiectului.
Ce se întâmpla cu Programul Casa Verde în 2023?
O sursă viabilă de finanțare a proiectelor individuale de eficientizare a consumului de energie ar putea fi pentru mulți români finanțarea prin programele derulate AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), inclusiv Casa Verde.
Stim ca Programul Casa Verde începe la sfârşitul lunii martie şi de curând, Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, afirmă că:
”Bugetul aprobat de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe. Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023.”
Totodata, Ministrul Mediului a mai precizat că bugetul alocat va permite instalarea de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case.
Pentru înscriere în programul Casa Verde 2023, românii trebuie să depună un dosar cu următoarele acte:
- Cartea de identitate
- Extras de carte funciară
- Dovadă că persoana respectivă nu are datorii la stat sau bugetul local
- Certificatul de racordare
În final, ne așteptăm ca interesul să fie mare, iar românii să încerce să obțină finanțarea pentru instalarea de echipamente care să-i ajute să-și eficientizeze consumul de energie, prin urmare să-și reducă și facturile și să ajute mediul înconjurător în același timp.
Mai mult decât atât, dorim să anunțăm că miercuri va apărea un formular de înscriere pentru programul Casa Verde pe care îl vom face public pe website-ul nostru și pe paginile de Social Media unde te poți înscrie!
Te invit să ne urmărești pentru a fi la curent cu noutățile din domeniul energiei și pentru a putea profita de ele!