Adevarul Despre Taxa pe Soare
  • Acasă
  • Blog
  • Adevarul Despre Taxa pe Soare
04mai

Adevarul despre Taxa pe soare

 

Taxa pe soare este un subiect care a stârnit multe controverse în România în ultimii ani. Această taxă presupune că fiecare proprietar de panouri solare trebuie să plătească o sumă pentru energia produsă de acestea și consumată în rețeaua națională. În ciuda apariției unor astfel de zvonuri, până în prezent, nu există nicio lege în România care să impună o astfel de taxă.

 

În ceea ce privește industria energetică, România are un potențial uriaș în ceea ce privește energia verde. Țara noastră dispune de resurse naturale bogate, printre care se numără și energia solară.

 

În ultimii ani, România a investit în proiecte de energie verde, precum cele de energie eoliană, solară sau hidroenergetică. În plus, România a adoptat o serie de măsuri pentru a promova energia verde, precum subvenționarea instalării panourilor solare sau reducerea TVA-ului pentru acestea.

 

În ceea ce privește sustenabilitatea, energia verde este o alternativă viabilă la sursele tradiționale de energie, precum combustibilii fosili. Utilizarea energiei verzi poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la protejarea mediului înconjurător.

 

Cu toţii ştim că energia verde este o sursă inepuizabilă de energie, spre deosebire de combustibilii fosili, care sunt limitați și se epuizează în timp.

 

 

Taxa pe soare este un subiect dezbătut în mai multe țări din Europa, dar nu există nicio lege care să impună o astfel de taxă în România. Ideea taxei pe soare a apărut în contextul în care proprietarii de panouri solare ar fi putut beneficia de subvenții și reduceri la factura de energie electrică, ceea ce ar fi dus la o scădere a veniturilor pentru companiile de energie.

 

Cu toate acestea, în România, instalarea panourilor solare este încurajată și nu este impusă nicio taxă pentru energia produsă și consumată în rețeaua națională.

 

Ceea ce ştim în mod sigur este că din anul 2024, vor fi implementate contoare care vor deveni obligatorii.

 

“Potrivit Legii 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, clienții care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW și cei care consumă anual peste un anumit prag stabilit de ANRE trebuie să aibă contoare inteligente până în 1 ianuarie 2024.”

 

Cei care folosesc energia regenerabilă vor fi nevoiți să aibă în locuințe astfel de contoare, dacă folosesc energia din panourile fotovoltaice.

 

Ce spune Ministerul Energiei şi comunicatele de presă?

 

“Nu se introduce absolut nicio taxă. Toţi românii care îşi montează panouri fotovoltaice pe casa nu vor plăti absolut nici o taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă. Exista posibilitatea ca directiva care trebuie implementata, se referă ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea instalaţia sistemului energetic regional, e foarte puţin probabil să ajungem la acest procent începând cu data de 1 Decembrie 2026.”

 

 

“Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creşterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanţări din bugetul naţional, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare şi reamintim că prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanţa ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponenţial în cursul anului 2022”, se mai precizează în comunicatele de presă.

 

 

 

Introducerea unei taxe pe soare este echivalentă cu introducerea unei taxe pe aer. Ceea ce înseamnă că este complet stupid.  Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată şi este doar în discuţii.

 

 

Concluzie

 

Energia verde este o alternativă viabilă și sustenabilă la sursele tradiționale de energie, iar România dispune de un potențial uriaș în acest domeniu. Deși există zvonuri despre impunerea unei taxe pe soare, până în prezent, nu există nicio lege care să impună o astfel de taxă în România.

 

Taxa pe soare se poate aplica pentru cetăţenii şi firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde de exemplu). Însă nu este nici o lege care să impună asta, ci doar simple posibilităţi.

 

Prin urmare, proprietarii de panouri fotovoltaice pot beneficia în continuare de subvenții și reduceri la factura de energie electrică, fără a fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară.

Comment

  1. bre , asta-i una din prostiile din ……..evul mediu ! la munca ………..golanimea sau mai bine zis ……..plebea proletara comunista !rusine !

  2. Taxa pe soare se referă la prosumatori la cei care bagă curent în rețea nu la cei care au ofgrid și ea se aplică cam peste tot în Europa vinzi ceva trebuie să plătești impozit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X