Diferenţa dintre sistemul monofazat şi trifazat
  • Acasă
  • Blog
  • Diferenţa dintre sistemul monofazat şi trifazat
08aug.

Sistemul de alimentare cu energie electrică este clasificat în principal în două tipuri, și anume, monofazat și trifazat.

 

Sistemul monofazat este utilizat într-un loc în care este necesară o putere mai mică și pentru funcționarea sarcinilor mici. Cele cu trei faze sunt utilizate în industriile mari, în fabrici și în unitatea de producție unde este necesară o cantitate mare de energie.

 

Una dintre diferențele majore dintre monofazat și trifazat este că monofazatul este format dintr-un conductor și un fir neutru, în timp ce alimentarea trifazată utilizează trei conductori și un fir neutru pentru completarea circuitului.

 

 

Totodată este bine de ştiut că un sistem monofazat are costuri de racordare mai mici, ceea ce prezintă un avantaj, iar un sistem trifazat poate permite utilizarea receptoarelor trifazate (centrale electrice trifazate, motoare electrice trifazate, staţii de încărcare maşini electrice, pompe de apă antrenate de motoare trifazate), mai mult de atât, permite puteri absorbite mai mari de 9.9kW, calitatea energiei electrice este mai ridicată şi de asemenea, continuitatea în alimentare cu energie electrică mai ridicată.

 

 

7 DIFERENȚE ÎNTRE MONOFAZAT ȘI TRIFAZAT
  1. În alimentarea monofazată, energia trece printr-un singur conductor, în timp ce alimentarea trifazată constă în trei conductori pentru alimentarea cu energie electrică.
  2. Alimentarea monofazată necesită două fire (o fază și un neutru) pentru completarea circuitului, iar alimentarea trifazică necesită trei fire de fază și un fir neutru pentru completarea circuitului.
  3. Alimentarea monofazată furnizează tensiunea de până la 230V în timp ce alimentarea trifazică transportă tensiunea de până la 415V.
  4. Puterea maximă este transferată prin trei faze în comparație cu alimentarea monofazică.
  5. Sistemul monofazat are doar un singur fir de fază, iar dacă apare o defecțiune în rețea, atunci alimentarea cu energie electrică cedează complet. Dar în sistemul trifazat rețeaua are trei faze, iar dacă apare o defecțiune pe oricare dintre faze, celelalte două vor furniza continuu energie.
  6. Eficiența alimentării monofazate este mai mică în comparație cu cea a alimentării trifazate. Deoarece alimentarea trifazată necesită mai puțini conductori în comparație cu alimentarea monofazată pentru circuitul echivalent.
  7. Alimentarea monofazată este folosită mai ales în casă și pentru funcționarea sarcinilor mici. Alimentarea trifazică este utilizată în industriile mari și pentru funcționarea sarcinilor grele.

 

Acum că ai aflat mai multe despre caracteristicile sistemelor electrice monofazate și trifazate, precum și despre avantajele și dezavantajele fiecăreia, te încurajăm să alegi varianta cea mai potrivită pentru nevoile casei tale.

 

Urmăreşte-ne pe Social Media pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii cu privire la panourile fotovoltaice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X