Elveţienii au montat panouri fotovoltaice pe un zid de siguranţă al unei autostrăzi
  • Acasă
  • Blog
  • Elveţienii au montat panouri fotovoltaice pe un zid de siguranţă al unei autostrăzi
04dec.

Elveţienii au montat panouri fotovoltaice vertical pe un zid de siguranţă al unei autostrăzi! Puterea totală instalată este de de 325 kW.

 

Autoritățile din cantonul Appenzell Ausserhoden, Elveția, au pus în aplicare o soluție ingenioasă pentru a utiliza eficient un zid de siguranță al autostrăzii. Prin instalarea de panouri fotovoltaice verticale pe acest perete, au reușit să prevină alunecările de teren și, în același timp, să genereze energie curată.

 

 

În colaborare cu trei companii elvețiene de top în domeniul energiei solare – Zenna, K2 Systems și Solarmotion – autoritățile au reușit să proiecteze și să instaleze 756 de panouri fotovoltaice pe zidul de siguranță. Cu o adâncime limitată de doar 90 mm pentru găurirea betonului, a fost necesară dezvoltarea unui sistem eficient de șine pentru a susține panourile. Puterea totală instalată este de de 325 kW. Astfel, fiecare panou are o putere de 430 W.

 

Un aspect interesant al acestei instalații este orientarea verticală a panourilor, care aduce beneficii  în eficiența lor. În timpul iernii, când soarele are un unghi de incidență mai mic, panourile verticale vor beneficia de o productivitate mai mare în comparație cu cele instalate pe orizontală. Această particularitate le permite să capteze mai eficient lumina solară, chiar și în condiții aparent suboptimale. Echipa responsabilă de instalare susține că, datorită acestei orientări, panourile vor funcționa la capacitate maximă pe parcursul întregului an, indiferent de sezon.

 

 

Inginerii celor trei companii elvețiene au realizat și calculele privind producția de energie electrică a acestor panouri, ținând cont de unghiul de incidență specific instalării verticale. Se estimează o producție anuală de 230.000 kWh, ceea ce echivalează cu 230 MWh de electricitate. În cazul Elveției, această producție ar acoperi consumul a doar 52 de locuințe cu patru locatari. Având în vedere că media de consum în Elveția este de aproximativ 4.425 kWh anual pe gospodărie.

 

 

Poate te intrebi ce costuri a avut aceasta investitie in panouri fotovoltaice. Care este investiția totală?

Proiectarea și instalarea acestor panouri a costat aproximativ 882.500 euro. Dacă împărțim această sumă la cele 52 de locuințe acoperite teoretic de aceste panouri, obținem un cost de aproximativ 16.961 euro per gospodărie. Cu toate acestea, este important să evaluăm costul per kWh pe parcursul celor 30 de ani de viață garantată a panourilor, luând în considerare și producția lor de energie electrică. Astfel, în decursul a 30 de ani, panourile vor genera aproximativ 6,9 GWh sau 6.900.000 kWh de electricitate regenerabilă. Rezultatul final este că această investiție mare va aduce nenumarate beneficii Elvetiei.

 

Aşa cum ştim, Elveţia este o ţară foarte dezvoltată, iar astfel de acţiuni sunt exemple pentru noi. Exemple care ne ajuta să contribuim la reducerea emisiilor de carbon şi să construim un mediu cât mai sustenabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X