Funcționează panourile fotovoltaice iarna?
  • Acasă
  • Blog
  • Funcționează panourile fotovoltaice iarna?
29ian.

Majoritatea îşi imaginează că panourile fotovoltaice sunt eficiente şi performante doar vara şi primăvara, dar în realitate panourile fotovoltaice sunt eficiente în orice sezon.

 

Chiar şi în timpul iernii panourile fotovoltaice oferă energie rentabilă, funcţionarea lor nedepinzînd numai de razele directe ale soarelui ci de mulţi alţi factori. Sezonul rece, poate aduce benefici unui sistem fotovoltaic, dacă acesta este instalat de către o echipă profesionistă.

 

Iarna, un strat subțire de zăpadă poate fi spulberat de vânt, însă unul gros poate fi înlăturat natural, topindu-se la soare, ori manual, cu ajutorul unei perii speciale. Nu este un secret faptul că, pe timp de iarnă, cantitatea de lumină naturală este mai scăzută față de vară. Chiar dacă acest lucru reduce timpul în care un panou fotovoltaic funcţionează la eficienţa maximă, cantitatea de lumina a soarelui, disponibilă în majoritatea regiunilor este suficientă pentru a face necesară investiţia în fotovoltaice.

Panourile fotovoltaice întreţinute corespunzător iarna pot produce energie electrică suficientă.

Soarele şi căldură sunt “motoarele” unei funcţionari optime a sistemului fotovoltaic. Nici temperatura nu garantează eficacitatea unui sistem fotovoltaic.

 

Scăderea producţiei de energie electrică pe timp de iarna este doar urmarea zilelor mai scurte şi a luminii filtrate de nori.

 

Există un alt mit care spune că panourile se pot deteriora sau defectă din cauza temperaturilor scăzute. Toate panourile fotovoltaice sunt fabricate din sticlă borosilicată, un material rezistent la ger.

 

 

Avantaje şi Dezavantaje ale Panourilor Fotovoltaice în Perioada Rece

1. Interacțiunea cu Zăpada

Efecte negative: Un strat gros de zăpadă acumulat pe panourile fotovoltaice poate bloca lumina solară să ajungă la celulele fotovoltaice. Riscurile asociate cu ninsorile pot fi eficient prevenite printr-o instalare adecvată și prin curățarea panourilor cu o matură moale sau cu echipamente specializate.

Efecte pozitive: Prezența zăpezii în jurul panourilor poate amplifica producția de energie electrică prin reflexia luminii solare.

 

2. Temperatura

Contrar aparențelor, performanța unui sistem fotovoltaic poate crește în sezonul rece, depășind uneori producția din perioada caldă.

 

Temperaturi scăzute: În condiții termice care depășesc 25 de grade Celsius, panourile fotovoltaice pot înregistra o scădere a eficienței lor. În schimb, în timpul iernii, cu un montaj adecvat, bună poziţionare, lumină adecvată și fără strat de zăpadă, producția de energie electrică poate să depășească cea a unei zile de vară.

 

3. Montaj profesional

Este esențial ca instalarea panourilor fotovoltaice să fie realizată de către specialiști cu experiență în domeniu. Orientarea corectă și poziționarea adecvată a sistemului asigură randament maxim, în special în perioadele reci, când unghiul de expunere al soarelui și luminozitatea sunt diferite. Încă de la instalare, este extrem de important ca panourile să fie înclinate corespunzător, adaptate la condițiile de iluminare redusă.

 

 

Nivelul de producţie de energie electrică al panourilor fotovoltaice iarna

 

Ştiai că intensitatea luminii variază de la sezon la sezon, dar şi în anumite intervale orare?

 

Conform statisticilor, producţia de energie electrică este la capacitate maximă între lunile mai şi septembrie şi în intervalul orar 12-14.

Sfaturi importante pentru a avea un sistem fotovoltaic performant în orice sezon:
  • Este indicat că panourile să fie instalate la un unghi de 40-45 de grade. În aceste condiţii, zăpada va aluneca singură de pe suprafaţa lor şi nu va fi necesară curăţarea manuală decât în caz de îngheţ.
  • Panourile fotovoltaice nu se curăţă cu obiecte dure, sau obiecte ce pot zgâria şi afecta panourile.

 

Te invit să ne urmăreşti pe social media (click aici), iar dacă ai întrebări sau sugestii de articole, te rog să le scrii în secţiunea de comentarii!

Comment

  1. Aștept să veniți să îmi montați pt o putere de 3kvati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X