Prosumatorul este investitorul anului în energie. Oficial a fost depăşit pragul de 1.000 MW instalaţi.
În contextul actual, un roman din doi manifestă dorința de a deveni prosumator, evidențiind o schimbare semnificativă în mentalitatea și practicile energetice ale populației.
“Din estimările noastre, probabil că ne îndreptăm spre 1.500 MW instalați până la sfârșitul anului. Problema dezechilibrelor este destul de accentuată. Dezechilibrele au început să aibă valori foarte mari atât din punct de vedere a cantității dezechilibrelor, cât și a valorii acestora. Pe lângă instalarea de capacități de stocare, o soluție (pentru problema dezechilibrelor) care credem noi că ar fi utilă, ar fi accesul operatorilor de distribuție în invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor efectiv ca mijloc de echilibrare a rețelei”, a declarat Viorel Alicuș, Director General ANRE.
Uite câteva statistici noi:
- 1 din 2 români consideră că este (foarte) probabil să devină prosumator în viitor, cea mai populară metodă de finanțare în rândul acestora fiind prin programul Casa Verde Fotovoltaice, al Administrației Fondului de Mediu (45%), urmată de fondurile proprii (32%),
- Motivele principale pentru a deveni prosumator sunt economisirea de bani (92%) și independența energetică.
- Principalele blocaje identificate de prosumatori sunt birocrația (48%) și costul ridicat al investiției
Studie realizat de energiaTa şi Cult Research
Statisticile recente oferă o perspectivă intrigantă asupra creșterii fenomenului prosumatorilor în România. Jumătate dintre români consideră că devin prosumatori în viitor, iar metodele de finanțare, în special prin programul Casa Verde Fotovoltaice sunt din ce în ce mai căutate. Economisirea de bani și independența energetică rămân motivele principale pentru care oamenii investesc în panouri fotovoltaice.
Cu toate acestea, prosumatorii întâmpină și câteva provocări, precum birocrația și costurile ridicate ale investiției. Cu o abordare proactivă din partea autorităților și a industriei, prosumatorii pot deveni pilonii cheie în transformarea sectorului energetic românesc, contribuind la sustenabilitate și independență.
Cert este că evoluţia asta treptata către o societate cât mai verde aduce nenumărate beneficii pe termen lung.