România primeşte 3 miliarde de euro pentru investiţii în panouri fotovoltaice şi eoliene
  • Acasă
  • Blog
  • România primeşte 3 miliarde de euro pentru investiţii în panouri fotovoltaice şi eoliene
07mart.

Într-o mișcare strategică și de amploare, Ministerul Energiei din România a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru o schemă de finanțare care promite să transforme peisajul energetic al țării.

 

Printr-un fond de 3 miliarde de euro alocați din Fondul pentru Modernizare, România își propune să stimuleze dezvoltarea a 5.000 MW de proiecte eoliene și solare.

 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat această veste subliniind angajamentul României de a opta din ce în ce mai mult către surse de energie regenerabilă și de a contribui la reducerea emisiilor de carbon. Schema de finanțare, bazată pe contractele pentru diferență (CfD), face parte din strategia energetică a țării, garantând producătorilor de energie regenerabilă un preț minim de vânzare pentru o perioadă de 15 ani.

 

Sebastian Burduja a declarat: “Aceste fonduri vor veni din Fondul pentru Modernizare, unde de asemenea suntem în linie dreaptă cu aprobarea. 5.000 MW energie verde (3.000 MW parcuri solare şi 2.000 MW parcuri eoliene), şi reprezintă cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică a României. Prin contractele pentru diferenţă, în urma unei proceduri competitive publice şi transparente, vom fixa preţul de vânzare a energiei electrice generată de aceste investiţii pentru următorii 15 ani.”

 

Contractele pentru diferență asigură o protecție împotriva volatilității pieței, făcând investițiile în energie solară și eoliană lipsite de riscuri și, prin urmare, mai atractive. În cazul în care prețul energiei pe piață scade sub nivelul garantat, diferența va fi compensată din fonduri publice, iar dacă prețul depășește acest prag, producătorii vor restitui surplusul. Această abordare stimulează dezvoltarea durabilă și oferă o certitudine financiară investitorilor.

 

În România apar din ce în ce mai multe finanţări generoase pentru proiectele bazate pe investiţii în echipamente verzi (panouri fotovoltaice, pompe de căldură, staţii de încărcare, eoliene). O astfel de evoluţie va contribui la independența energetică și la combaterea schimbărilor climatice, dar va aduce și avantaje economice tangibile, deschizând calea către o prosperitate sustenabilă pentru generațiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X