Ministrul Energiei convoacă o şedinţă pe tema prețurilor uriașe la energie
  • Acasă
  • Blog
  • Ministrul Energiei convoacă o şedinţă pe tema prețurilor uriașe la energie
08iul.

Ministrul Energiei convoacă o şedinţă pe tema prețurilor uriașe la energie

 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat recent o întâlnire cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile implicate în sectorul energetic pentru a discuta despre situația critică din Piața de Echilibrare și pentru a explora soluțiile disponibile.

 

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Energiei, această ședință a avut loc la sediul ministerului pe data de 4 iulie.

 

În cadrul întâlnirii, au participat reprezentanți ai principalelor entități din lanțul energetic pentru a aborda problema creșterii prețurilor energiei electrice, care au ajuns la peste 16.000 de lei/MWh în Piața de Echilibrare.

 

Această situație alarmantă a determinat Guvernul să convoace OPCOM și Dispeceratul Energetic Național pentru a discuta măsuri urgente.

 

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat în comunicat importanța acestei întâlniri: “Am sesizat că în ultimele zile pe piața de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcționări a pieței. Așa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali. O piață sănătoasă este cea în care există echilibru și stabilitate pe tot lanțul.”

 

Burduja a asigurat consumatorii că, datorită mecanismului actual de protejare, volatilitatea prețurilor nu va afecta facturile până la 31 martie 2025, prețurile fiind plafonate. Pe termen scurt, ministrul a solicitat partenerilor să propună soluții pentru menținerea stabilității pieței, iar pe termen mediu și lung, a subliniat necesitatea investițiilor în capacități de producere și stocare a energiei.

 

Ministrul Energiei a anunțat că următoarea întâlnire va avea loc la mijlocul acestei săptămâni, când fiecare parte implicată va prezenta soluții concrete pentru o mai bună funcționare a pieței.

 

“Ministerul Energiei rămâne un partener activ de dialog pentru toți actorii din sectorul energetic și monitorizează constant funcționarea sectorului,” a adăugat Sebastian Burduja. 

 

Această abordare vine într-un moment important pentru sectorul energetic din România, unde stabilitatea și sustenabilitatea sunt esențiale pentru protejarea consumatorilor și asigurarea unei piețe echilibrate, mai ales că se aloca investiţii din ce în ce mai mari pentru sectorul energetic, în special în domeniul panourilor fotovoltaice.

 

Ministerul Energiei se angajează să continue o colaboraree strânsă cu toate entitățile implicate pentru a găsi soluțiile necesare în fața acestor provocări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X