Modificări pentru prosumatori – Panouri Fotovoltaice
  • Acasă
  • Blog
  • Modificări pentru prosumatori – Panouri Fotovoltaice
13oct.

Modificări pentru prosumatori – Panouri Fotovoltaice

 

Presedintele Comisiei pentru energie  infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal a discutat despre dezvoltarea unui nou proiect legislativ privind prosumatorii.

 

“Am depus o iniţiativă legislativă înainte să se termine sesiunea parlamentară din vară, care aduce trei modificări, zic eu, esenţiale la statutul şi drepturile prosumatorilor. Primul punct: acel termen de 24 de luni care este astăzi definit pentru decontarea surplusului de energie electrică să îl reducem la o decontare lunară. Deci, dacă doreşte prosumatorul să facă această decontare a surplusului să poată să o facă lunar. Al doilea punct sau a 2-a modificare, zic eu, extrem de importantă: în acea condiţie în care un prosumator are acelaşi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, din surplusul produs de energie electrică, din valoarea surplusului de energie electrică, să poată să deconteze factura de gaze naturale. Iar a treia modificare se referă la, am numit-o noi, donarea surplusului de energie electrică la spitale, aşezăminte culturale sau chiar şi membri ai familiei lor. Tot aşa, cu condiţia să aibă acelaşi furnizor de energie electrică. Până la urmă, nu este o donare propriu-zisă, ci este redirecţionarea surplusului de energie electrică produs de prosumatori”, a explicat Istvan-Lorant Antal

 

 

Totodata, George Sergiu Niculescu, Presedintele ANRE, a menţionat că instituţia este preocupată în mod constant de prosumatori, cărora li se acordă importanţa necesară, având în vedere că aceştia au atins o capacitate instalată de peste 1 GW.

 

“Avem o preocupare continuă în ceea ce priveşte noul actor din piaţa de energie, prosumatorul, un subiect care naşte din ce în ce mai multe discuţii. Discuţiile sunt bune, trebuie poziţionat prosumatorul în Sistemul Energetic Naţional în aşa fel încât să-i conferim importanţa pe care o are, o capătă. Vorbim de peste un gigawatt de putere instalată de prosumatori, un fenomen care continuă, un fenomen pe care îl încurajăm să continue. De aceea, împreună cu operatorii de distribuţie şi cu asociaţiile de profil şi cu comisiile parlamentare, trebuie să avem un dialog deschis pe acest subiect, pentru a vedea cum racordăm aceste noi capacităţi de producţie, distribuţie, în Sistemul Energetic Naţional, pentru că este evident că, oricât de mult ar vrea unii, acest fenomen nu poate fi ignorat”, a precizat Niculescu, Presedintele ANRE.

 

Investiția în panouri fotovoltaice reprezintă o decizie inteligentă și benefică pe termen lung, aducând cu sine atât economii semnificative, cât și o contribuție valoroasă la protejarea mediului înconjurător. În prezent, în România, se desfășoară numeroase inițiative menite să promoveze sustenabilitatea, în special prin încurajarea adoptării tehnologiilor de energie regenerabilă, precum cele solare. O astfel de evoluție indică o direcție pozitivă în abordarea provocărilor climatice, întărind astfel angajamentul țării noastre pentru un viitor mai verde și mai durabil.

Postat în: Panouri Fotovoltaice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X