Adevărul este ca panourile fotovoltaice sunt un nou trend de ceva timp, iar din ce în ce mai mulţi oameni se îndreaptă spre acest trend.
De ce? Pentru că într-adevăr te ajuta să economiseşti atunci când îţi vine factura la curent. Panourile fotovoltaice te duc spre independență energetică și salvează mediul înconjurător.
O întrebare frecventa pentru cei ce vor să investească în panouri solare este dacă acestea produc şi când este înnorat, când afară este ceaţă sau când ninge.
Pe scurt, da, ele produc curent și în condiții meteo nefavorabile. Cu toate acestea, nu produc la fel de mult ca în zilele însorite de vară.
Cum funcționează panourile?
Panourile conțin celule fotovoltaice (PV) care funcționează pe principiul efectului fotovoltaic. Acest efect înseamnă că unele materiale pot capta și transformă lumina solară în curent electric.
Împreună cu restul componentelor din sistem, panourile transformă energia solară în curent electric cu care îți poți alimenta locuința.
Cât de mult produc panourile ?
Cu cât este mai multă lumină directă de la soare, cu atât panourile produc mai mult.
Funcționează panourile când e înnorat?
Chiar dacă afară e înnorat, panourile produc curent electric, însă doar la 10-25% din capacitatea lor maximă. Pentru referință, producția în zilele însorite este de 80%.
Desigur, panourile fotovoltaice pot produce curent electric și în zilele înnorate sau când cerul este acoperit de nori. Această producție este posibilă datorită unor fenomene precum “edge of the cloud” (marginea norului) și chiar ploaia. Fenomenul “edge of the cloud” constă în faptul că atunci când norii se mișcă pe cer, lumina soarelui trece prin marginea lor și acționează ca o lupă, concentrând lumina pe suprafața panourilor și, astfel, sporind producția de energie electrică.
De asemenea, ploaia joacă un rol important în creșterea eficienței panourilor. Chiar dacă producția poate fi mai mică în timpul ploilor, acestea au capacitatea de a curăța praful și murdăria de pe suprafața panourilor, ceea ce duce la o creștere a eficienței acestora. Mai mult decât atât, proprietarii de panouri solare sunt scutiți de muncă de mentenanță în aceste momente, deoarece ploaia face o mare parte din treaba de curățare.
Deci, da, panourile solare produc curent electric în zilele înnorate, dar la o capacitate redusă, în jur de 10-25% din capacitatea lor obișnuită. Un lucru important de menționat este că, în general, dacă este suficientă lumină pentru a genera umbre, atunci este suficientă lumină pentru ca panourile să producă curent.
Cât de mult produc panourile în zilele înnorate depinde de:
- cât de gros e stratul de nori (gros său subțire)
- culoarea norilor (albă sau gri)
- cât de mult este acoperit cerul (total sau parțial)
În general, cu cât stratul de nori e mai gros, norii mai negri și cerul mai acoperit, cu atât producția de curent a panourilor va fi mai mică.
Funcționează panourile când e ceață?
Da, panourile produc curent și când e ceață, undeva la 50% din capacitatea lor. Și, din fericire, ceața dispare pe la amiază, deci panourile pot începe să producă la capacitate maximă din nou.
Cu toate acestea, panourile solare nu produc curent în timpul nopții, deoarece au nevoie de lumină pentru a funcționa. Dar, există modalități de a utiliza surplusul de curent electric produs în timpul zilei în timpul nopții. Acest surplus poate fi stocat în acumulatori sau poate fi injectat în rețeaua electrică națională, ceea ce vă poate transforma într-un prosumator.