Programul Electric Up 2024 APROBAT! Finanţare pentru panouri fotovoltaice
  • Acasă
  • Blog
  • Programul Electric Up 2024 APROBAT! Finanţare pentru panouri fotovoltaice
24apr.

Programul Electric Up 2024 APROBAT! Finanţare de 150.000 EURO pentru panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice. Mai mult de atât, Electric Up 2 a fost prelungit cu 5 ani. 

 

Marți, Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru începerea programului Electric Up 2024 prin care companiile din domeniul HoReCa de toate dimensiunile, precum și microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din domenii diverse vor putea obține de la stat ajutoare de până la 150.000 EUR fiecare pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru mașinile electrice.

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a declarat: „Programul Electric Up continuă cu o nouă etapă de finanțate în care se acordă un ajutor de până la 150.000 euro pentru fiecare beneficiar.”

 

Principalele prevederi ale ediției a doua Electric Up:

„Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile sunt acoperite din fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanțare de 25% din valoarea proiectului.

 

Totodată, se mărește limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kW, pentru asigurarea consumului propriu și a consumului stațiilor de încărcare de minim 22 kW pentru vehiculele electrice și hibrid, plug in. Programul Electric Up 2 va fi finanțat de la bugetul de stat și are un cuantum total de 450 de milioane de lei” – a completat purtătorul de cuvânt.

 

Următorul pas în programul Electric Up este că acesta să apară în Monitorul Oficial și apoi Ministerul Energiei să aprobe Ghidul solicitantului în forma finală (prin ordin al ministrului Sebastian Burduja) pentru a fi operaţionalizat.

 

Beneficiarii eligibili în programul Electric Up 2 vor fi:
  • companii din sectorul HoReCa (precum hotelurile, restaurantele, barurile),
  • microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM – întreprinderi care au sub 250 de angajaţi şi a căror cifră anuală de afaceri nu depăşeşte 50 de milioane euro şi/sau al căror total al bilanţului anual nu depăşeşte 43 de milioane euro) din domenii diverse.

 

Conform propunerii oficiale de ghid, persoanele ineteresate de Electric Up pot beneficia de:
  • sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 -150 kWp,
  • sistem de stocare minim 30% din energia produsă de sistemul de panouri fotovoltaice (kWh), cel puțin o stație de reîncărcare vehicule electrice și electrice plug-in de minimum 22 kW (2×11 kW) și, opțional, sistem electric alternativ de încălzire/răcire.

 

Cheltuielile eligibile cuprind achiziţia de echipamente, cu lucrările de instalare, montaj și punere în funcțiune, precum și cu serviciile necesare implementării proiectului şi care pot fi finanţate de stat.

 

 

 

Modificare Electric Up 2 

Data limită de implementare a programului, care în prezent este 2027, va fi prelungită cu 5 ani, până în 2032.

 

″Având în vedere decalarea cu 3 (trei) ani a termenului de implementare a ciclului 1, se propune modificarea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea ciclului 2 și ciclului 3″, se menționează în ordonanță. Astfel, dacă pentru primul ciclu de finanțare, necesarul de bani de la bugetul de stat a fost stabilit 626 milioane lei, pentru ciclul 2 va fi nevoie de 450 milioane lei.”

 

Poţi să urmărești actualizările pe pagina oficială a programului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X