Revine taxa pe soare pentru toți prosumatorii din România începând cu anul 2026?
 • Acasă
 • Blog
 • Revine taxa pe soare pentru toți prosumatorii din România începând cu anul 2026?
08feb.

Revine taxa pe soare pentru toți prosumatorii din România începând cu anul 2026? Ce are de gând să facă Guvernul României şi Asociaţia Prosumatorilor?

 

Taxa pe soare este un subiect care a stârnit multe controverse în România în ultimii ani. Această taxă presupune ca fiecare proprietar de panouri fotovoltaice trebuie să plătească o sumă pentru energia produsă de acestea și consumată în rețeaua națională.

 

Cu toate acestea, până acum, nu există în România o lege care să impună o astfel de taxă.

 

Legislația europeană permite autorităților să taxeze autoconsumul pentru mai multe categorii de prosumatori. Este vorba mai exact de cei care şi-au instalat panouri fotovoltaice cu bani de la stat (exemplu: Programul Casa Verde Fotovoltaice, Electric UP, RePowerEU). Din 2026, taxa pe soare ar putea fi aplicată tuturor prosumatorilor, dacă puterea instalată depășește 8% din puterea totală instalată la nivel național. Chiar dacă acest prag nu a fost momentan atins, numărul prosumatorilor este în creştere, cu aproximativ 90.000 de persoane din Programul Casa Verde, ceea ce înseamnă că România generează pe zi ce trece din ce în ce mai multă energie verde.

 

Mai mult, exista posibilitatea ca statul să poată taxa şi prosumatorii care au capacităţi mai mari instalate, de peste 30 de kW. După ce s-au cerut clarificări din partea Comisiei Europene, s-a decis faptul că alegerea aparţine de fiecare stat membru. Prin urmare, acum prosumatorii cer o ordonanță de urgență în care să se precizeze foarte clar că nu se va aplica nicio taxă pe autoconsum, în condițiile în care numărul prosumatorilor este în creștere.

 

Momentan, nu se cunosc mai multe detalii, însă totul depinde de alegerea pe care o va face Guvernul României. Prosumatorii trebuie să fie uniţi şi să convingă Guvernul ca nu este necesară introducerea unei astfel de taxe.

 

Tu ce părere ai de introducerea unei astfel de taxe? Spune-ne părerea ta în comentarii şi urmăreşte-ne pentru a afla mai multe!

Comments (2)

 1. Durneanu Florentina

  18 februarie 2024 at 15:13

  Nu sunt de acord cu taxa pe soare! Soarele este al tuturor si nimeni nu are dreptul sa puna stapanire pe soare!

  1. Bună ziua,
   Momentan nu există nici o regulă care să impună taxa pe soare. Într-adevăr, este şi absurd ca o astfel de propunere să devină reală, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla cu privire la acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X