Taxa pe soare pentru prosumatori eliminată – decizia finală a Ministrului Energiei
  • Acasă
  • Blog
  • Taxa pe soare pentru prosumatori eliminată – decizia finală a Ministrului Energiei
20mart.

Taxa pe soare eliminată – decizia finală a Ministrului Energiei

 

Ce este taxa pe soare?

Taxa pe soare, denumită oficial “contribuția pentru echilibrare”, a stârnit controverse în România, fiind o taxă propusă a fi aplicată prosumatorilor – cei care produc energie electrică cu panouri fotovoltaice și o consumă în propriile locuințe. Introducerea sa era preconizată pentru anul 2026, generând temeri în rândul celor care investesc în sisteme de panouri fotovoltaice.

 

Impactul potențial al taxei pe soare

Taxarea energiei produse de panourile fotovoltaice și consumate în locuințe ar fi putut avea un impact negativ:

Descurajarea investițiilor în sisteme fotovoltaice: Creșterea costurilor ar fi putut reduce atractivitatea panourilor solare, afectând dezvoltarea pieței energiei verzi.
Ritmul de adoptare a soluțiilor sustenabile ar fi putut fi diminuat, cu consecințe negative pentru obiectivele climatice ale României.
Povara financiară suplimentară pentru prosumatori

 

 

Eliminarea taxei pe soare: Care este decizia finală a Ministrului Energiei?

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat oficial ca în urma dezbaterilor şi demersurilor la Comisia Europeană, taxa pe soare pentru prosumatori va fi eliminată.

 

„În urma numeroaselor discuții, întâlniri și dezbateri, inclusiv prin demersuri la Comisia Europeană, eliminăm taxa pe soare pentru prosumatori. Am pus în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care am demarat procedurile legale pentru eliminarea posibilității introducerii acestei taxe. Prin acest demers aducem claritate în cadrul legislativ și eliminăm incertitudinile și potențialele amenințări ale dezvoltării prosumatorilor în România” – a anunţat Sebastian Burduja

 

În momentul de faţă sunt peste 120.000 prosumatori în România, iar mai departe Ministrul Energiei a specificat că fă continua să sprijine prosumatorii, pentru că România Viitorului are nevoie de energie verde.

 

Eliminarea taxei pe soare este un pas major spre o Românie mai verde și mai independentă energetic. Cu toate acestea, sunt necesare soluții concrete pentru a consolida această direcție și a asigura un viitor sustenabil al sectorului energetic.

 

Tu ce părere ai despre eliminarea taxei pe soare? Lasă-ne răspunsul tău în secţiunea de comentarii şi urmăreşte-ne pe Social Media pentru a afla mai multe despre domeniul energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X