Panouri fotovoltaice în serie sau paralel?
  • Acasă
  • Blog
  • Panouri fotovoltaice în serie sau paralel?
13mart.

Timp de citit: 2 minute 

 

Panouri fotovoltaice în serie sau paralel? Care este diferența dintre ele și care te avantajează mai mult? 

 

Panourile fotovoltaice sunt componente importante ale sistemelor de energie solară. Acestea sunt proiectate pentru a converti energia solară în energie electrică utilizabilă. Un factor important în alegerea unui sistem fotovoltaic este configurarea panourilor. Panourile fotovoltaice pot fi conectate atât în serie, cât şi în paralel. Fiecare configuraţie are avantaje şi dezavantaje unice, astfel încât este important să înţelegem diferenţa între acestea.

 

 

Panourile fotovoltaice conectate în serie sunt conectate prin intermediul cablurilor şi se bazează pe conexiunea cablurilor pentru a furniza energie electrică. Această configuraţie este utilizată atunci când este nevoie de o tensiune mai mare pentru sistemul fotovoltaic.

 

 

Când spunem că panourile fotovoltaice sunt legate în serieînseamnă că avem conectat minusul de la un panou la plusul celuilalt, astfel creând un șir. În acest caz tensiunea (în volți) de la fiecare panou se adună, și curentul (în amperi) rămâne neschimbat.

 

 

De exemplu, dacă avem nevoie să alimentăm un sistem mai mare sau să ţinem cont de pierderi de tensiune în cabluri, putem opta pentru conectarea panourilor fotovoltaice în serie. În acest caz, tensiunea totală va fi adunată de la fiecare panou, ceea ce înseamnă că necesitatea de curent va fi mai mare.

 

 

Panourile fotovoltaice conectate în paralel sunt conectate prin intermediul cablurilor la aceeaşi tensiune. Această configuraţie se bazează pe capacitatea de a furniza aceeaşi cantitate de energie electrică prin intermediul cablurilor. Aceasta este utilizată atunci când este nevoie de aceeaşi cantitate de energie electrică de la fiecare panou fotovoltaic. În acest caz, fiecare panou fotovoltaic va furniza aceeaşi cantitate de curent, ceea ce înseamnă că necesitatea de curent va fi mai mică.

 

 

În cazul panourilor legate în paralel se leagă toate minusurile împreună și toate plusurile împreună. În acest caz tensiunea rămâne neschimbată, iar curentul crește, adică se adună amperii. Dacă un panou este umbrit, nu va afecta și restul panourilor legate în paralel. Putem lega mai multe șiruri în paralel.

 

 

În concluzie, configurarea panourilor fotovoltaice depinde de necesităţile şi obiectivele sistemului. Panourile fotovoltaice conectate în serie sunt recomandate atunci când avem nevoie de o tensiune mai mare, în timp ce panourile fotovoltaice conectate în paralel sunt recomandate atunci când avem nevoie de aceeaşi cantitate de energie electrică de la fiecare panou.

 

 

Este important să luăm în considerare aceste diferenţe şi să ne asigurăm că alegem configuraţia potrivită pentru necesităţile noastre.

 

 

Ne poţi urmării şi tu pe reţelele noastre de social media şi nu ezita să ne contactezi pentru a afla mai multe detalii de la experţii noştri!

 

O săptămână frumoasă!

 

Postat în: Panouri Fotovoltaice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

X